BEJELENTKEZÉS

Sport és időskor

A sportolás kedvező élettani hatása az idősödés folyamán is nyomon követhető. Az egész testet átfogó jótékony hatáson túl a testmozgás növeli az önbizalmat, és hatékony ellenszere a depressziónak.

A korábban nem sportoló idősek kondíciója jelentősen javítható akár már néhány hónapos edzésprogram során is. Az egészségmegőrzés szempontjából szükséges mozgás mennyiséget mozgásminimumnak nevezzük. Ez legalább heti 5 napon át, legalább 30 percig tartó alacsony vagy közepes intenzitású testmozgást jelent.  Aki ennél kevesebbet mozog, inaktív életvitelt folytat. A 15-85 év közötti magyar felnőttek kevesebb, mint 30%-a végez rendszeresen fizikai aktivitást rendszeresen. Az életkor előrehaladásával ez a szám csökken.

A rendszeres edzés kedvező hatása sokféle:
-
serkenti az anyagcsere folyamatokat
- csökkenti a magas vérnyomást
- javítja a tüdő kapacitását
- növeli az önbizalmat és az önbecsülést
- hatékony ellenszere a depressziónak

A rendszeres sportoláshoz megfelelő állóképességre van szükség. Az állóképesség a szervezetnek a fáradással szembeni tűrőképességét jelenti. A fizikai aktivitás javítja az állóképességet úgy, hogy az aerob kapacitás életkori csökkenését mérsékli. Az aerob kapacitás a szervezet oxigénfelvevő és szállító kapacitása. Az aerob kapacitás az 50-es és a 70-es életévek között dekádonként 10–15%-kal csökken. Fő korlát nem az izomzat energiatermelésének változása, hanem a tüdő rugalmasságának romlása, vagyis nagyobb a légzési munka igénye.

Sportolni elkezdeni sosem késő. A korábban nem sportoló idősek kondíciója - a szív teljesítőképessége - már hat hónapos edzésprogrammal is jelentősen javítható.

Időseknek ajánlott  sportágak:
- Természetjárás, kirándulás
- Úszás, vízi torna
- Gimnasztika, gerinctorna
- Futás
- Kerékpározás
- Sítúrázás – fiatalkori virtusok nélkül – unokákkal
- Labdajátékok - asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, golf.

Dr Majercsik Eszter