BEJELENTKEZÉS

Binge Drinking in US Seniors 'Cause for Alarm'
Dr. Roopali Parikh, Dr. Yusef Canaan, Dr. Iqbal Ahmed

Medscape Medical News © 2014  WebMD, LLC
March 25, 2014.

Az időskorúak italabúzusa alulértékelt tény és egyben vészjelzés is. Egy nemzeti multicentrikus tanulmányban 4 800 (65+) felnőtt 10%-a (466) ismerte be, hogy a felmérést megelőző hónap során egy „ülésben” 5, vagy több, nőknél 4, vagy több italt fogyasztott el.

Egyik szerző szerint ennél magasabb lehet az arány, mert abban az idősotthonban, ahol ő dolgozott ez a legfőbb probléma. Az elesések szinte mindig erre vezethetők vissza és a legtöbbször „sunyi” módon „rejtőzködve követik” el az ivászatot. A szedett gyógyszerekkel történő mellékhatásokat is figyelembe kell venni. A növekvő mértékű zugivászat az idősek körében VÉSZJELZÉS.

Összefüggés áll fenn a cognitív funkciók csökkenésével és a comorbiditások (hypertonia, stroke, osteoporosis) súlyosbodásával.

Zugivászat időskorúak körében:

  • A felmérés szerint a zugivók átlagéletkora 71, a nem zugivóké 74 év volt.
  • Ffi/Nő=                                              65%/35 %.
  • Veterán:                                             35%/25%;
  • Spanyol:                                             5%/2.2%;
  • Bevétel:                                             <25 000$: 32%/26%;
  • Végzettség (College):                        53%/66%;
  • Dohányzók:                                       24%/16%;
  • ISZB:                                                 7.8%/12%;
  • Ezek a „független előrejelző” tényezők szignifikáns eltérések voltak.

Nem volt signifikáns különbség:

        Diabetes mellitus

        Korábbi AMI;

        Sroke;

        Kimerüléses, vagy depressios epizódok megléte esetén

Az idősek anamnezisfelvételekor fontos, hogy ne csak úgy általában kérdezzünk rá, hogy fogyaszt-e alkoholt, mert a válasz rendszeresen: Ó, nem!

Pl.: 5HT2 stimulátor Seroquel felírása után elesések sorozata következik! Ok: alkoholfogyasztás! Következmény: A gyógyszer elhagyása, mert azzal kezdődtek a bajok!????

Hasonló helyzet állhat elő antitenzívumokkal és más szerekkel is! Tehát konkrétan rá kell kérdezni, hogy egy este hány italt szokott meginni?, van-e olyan eset, hogy 3-nál többet is? Bizonyos esetekben a családtagoktól kell informálódni az alkoholfogyasztásról.

A problémák legtöbbször a nyugdíjba- vonulással kezdődnek, túl sok szabadidő!

A szerzők kimutatták, hogy a zugivás ennek a korosztálynak nagy és veszélyes problémája. Az idős populáció nagy árat fizet zugivászatért.

Vél: A tanulmány gyengesége a nem random mintavétel, az 5 ital csak átlagként vehető, mert lehet, hogy valakit 2 is kiüt időskorban, véralkohol szint?